owocniki
kapelusz:
1-5 cm, półkulisty, stopniowo rozpościerający się aż do płaskiego, nieraz z zaznaczającym się szerokim garbkiem barwa od białej z oliwkowym odcieniem do kremowej, jasnobrązowej, żółto- i szarobrązowej, brzeg jaśniejszy, może być prążkowany; powierzchnia gładka do ziarnistej, z wiekiem aksamitna do łuseczkowatej lub nawet od góry szeroko żyłkowana
blaszki:
dość gęste, wybrzuszone do 1 cm, białe, z upływem czasu nieco szarzejące, następnie przybierające kolor szaroróżowy; ostrze białe lub różowe, czasami kosmkowate
trzon:
1,5-6 x 0,2-0,5 cm, równogruby, często o bulwiasto zgrubiałej podstawie, biały lub białokremowy u szczytu i żółtawobrązowy w dolnej części, włókienkowaty, pełny lub rurkowaty
miąższ:
dość gruby, błyszczący, biały do białokremowego i szarego, u podstawy trzonu trochę ciemniejszy; zapach słaby (niemiły), smak podobny, ale łagodny
wysyp zarodników:
łosioworóżowy
forma ochrony:
status na Czerwonej liście I o nieokreślonym zagrożeniu
wartość:
niejadalne
występowanie:
od wiosny do jesieni na drewnie liściastym
Literatura