owocniki
kapelusz:
4-5 cm średnicy, wypukły, szybko rozpościerający się, z niewielkim, ale szerokim wklęśnięciem, kruchy, najczęściej w kolorze morelowym lub pomarańczowym, żółty w środku, rzadziej żółty z morelowym brzegiem, ciemnoceglasty, albo też wyblakły, brzeg tępy, gładki, na ogół równy, z wiekiem bywa karbowany
skórka:
gładka, błyszcząca podczas wilgotnej pogody, na sucho matowa, lekko porysowana, dająca prawie całkowicie oderwać się od miąższu
trzon:
2,5-6 cm wysoki, 0,7-1,5 cm gruby, walcowaty, czasem u podstawy zgrubiały, łamliwy, gładki, z wiekiem jedwabisty, biały, pełny, później watowaty aż w końcu pusty
miąższ:
dość ścisły, kruchy, mięknący, biały
zapach:
słaby, owocowy (morelowy)
smak:
łagodny
blaszki:
dość rzadkie, równo długie, czasem rozwidlone, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, wolne, na początku jasnożółte potem żółte do ochrowozłocistych
wysyp zarodników:
żółty, żółtoochrowy
zarodniki zarodniki
wartość:
jadalne, mało wartościowe
forma ochrony:
brak
występowanie:
od lata do jesieni w lasach iglastych i liściastych, w miejscach trawiastych
Literatura