owocniki
kapelusz:
początkowo jajowaty, następnie rozpostarty, mocno promieniście bruzdowany, średnica od 1 do 2,5 cm.
skórka:
za młodu czerwonobrązowa, z wiekiem przybiera kolor szarobrązowy, beżowopopielaty; w centrum kapelusza żółtobrązowa, cynamonowa, rzadziej czerwonawobrązowa; w stosunku do innych gatunków czernidłaków kapelusz długo nie rozpływa się
trzon:
koloru białawego oszroniony, później brudno oliwkowożółtawy, wysmukły z maleńką bulwką u podstawy, długość do 14 cm, średnica 1-3 mm
blaszki:
rzadko ustawione, wolne; odległe względem trzonu, początkowo białawe, potem szarobrązowe, w końcu czarne
wysyp zarodników:
czarnobrązowy
występowanie:
od wiosny do jesieni, gromadnie, na gołej ziemi w miejscach trawiastych, ogrodach, parkach, przydrożach
Literatura