owocniki
kapelusz:
1-2,5 cm, początkowo półkulisty, później szeroko rozpostarty, a nawet zagłębiony na szczycie, suchy (tylko u młodych okazów lekko lepki); powierzchnia początkowo gładka, później pokryta delikatnymi łuseczkami; cynobrowoczerwony lub szkarłatnoczerwony z odcieniem pomarańczowym, przy wysychaniu blednie do żółtego; na szczycie łuseczki zabarwione tak samo jak kapelusz
blaszki:
początkowo żółtawe, po dojrzeniu czerwieniejące, z pomarańczowym odcieniem na ostrzach; rzadkie, różnej długości, przyrośnięte do trzonu lub lekko zbiegające
trzon:
3,0-5,0 x 0,3-0,4 cm, równowąski, czasem u podstawy zwężony, prosty lub wygięty, gładki, suchy, nieco błyszczący, cynobrowoczerwony, czasem z odcieniem pomarańczowym, przy wysychaniu blednący
miąższ:
żółty lub pomarańczowy, pod skórką kapelusza czerwony, czasem wodnisty, po uszkodzeniu nie zmienia barwy, bez zapachu, o smaku łagodnym
wysyp zarodników:
biały
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
występowanie:
gromadnie na łąkach, trawiastych polanach, murawach, torfowiskach, na brzegach lasów, częsty
Literatura