owocniki
kapelusz:
ochrowobrązowy do brązowego, cynamonowożółty, bez czerwonych tonów; średnicy 60 – 130 mm, początkowo kulistawy, potem poduchowaty, w końcu spłaszczony do nieco wklęsłego; brzeg ostry, długo podgięty, gładki, u starych egzemplarzy krótko karbowany lub gruzełkowaty; skórka silnie zespolona z miąższem, zdzieralna co najwyżej w 1/3, wilgotna tłusto połyskująca, sucha matowa i naga, miąższ w kapeluszu jędrny, zwarty
blaszki:
jasnokremowe, z wiekiem nieco ochrowe, gęste, grube, zwężone przy końcach, o tłustym wyglądzie, zatokowate, równodługie, czasem rozwidlone, z nielicznymi blaszeczkami
trzon:
40 – 75 x 15 – 30 mm; średnio gruby, gładki, nieco szerszy u podstawy; biały z wiekiem z nielicznymi ochrowymi lub brązowymi plamami; twardy, długo pełny; potem gąbczasty do komorowatego
miąższ:
gruby, zwarty; biały, smak łagodny, bez szczególnego zapachu. Z FeSO4 morelowy
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od lata do jesieni pod świerkami
Literatura