Gołąbek brudnożółty Russula ochroleuca (Pers.) Fr.

26 października 2019 TPK Gdańsk Matemblewo
3 sierpnia 2013 TPK Gdańsk Matemblewo
17 września 2010
30 września 2008

owocniki

kapelusz

żywej barwy ochrowej, ochrowo-żółtej lub ochrowordzawej (ochrowobrązowej), z wiekiem z odcieniem cytrynowym lub oliwkowym a w centrum nawet brązowordzawym; 40-100 mm średnicy; brzeg tępy, nieco podgięty, gładki, u starych egzemplarzy może być krótko karbowany i gruzełkowaty; skórka błyszcząca gdy sucha, wilgotna lepka, łatwo się zdziera do połowy promienia kapelusza

blaszki

białe potem kremowe i nieco plamiące się ochrowo; niezbyt gęste, dość grube, bardzo kruche, czasem rozwidlone, zaokrąglone na brzegu kapelusza, zaokrąglone i wąsko przyrośnięte; ze zmarszczkami

trzon

biały często z odcieniem jasnoochrowym lub z rdzawymi plamami; 30-80 x 15-20 mm, w dolnej części nieco szerszy; mięsisty, pełny, z wiekiem watowaty i pusty, lekko szarzejący, powierzchnia nieco połyskliwa, gładka

miąższ

dość gruby, mocny i jędrny, z wiekiem mięknący, biały; nieco szarzejący na przekroju; bez zapachu lub słaby owocowy, smak ostry, umiarkowanie piekący lub rzadziej niemal łagodny; z gwajakolem reakcja natychmiastowa

forma ochrony:

brak

wartość:

warunkowo jadalne, grzyb domieszkowy

występowanie:

bardzo pospolity, owocniki wyrastają od sierpnia do października, pojedynczo lub po kilka, często masowo, w różnego typu lasach, częściej w iglastych; nie występuje na wapiennym podłożu

Literatura