owocniki
kapelusz:
3-10 cm średnicy, wklęsły, siodlasty, cienkomięsisty, nieregularnie powyginany,
zróżnicowany na dwa lub trzy uniesione, mniej lub bardziej zaostrzone rogi; do
trzonu przyczepiony tylko miejscami; powierzchnia mięsnoczerwona, cynamonowa, rdzawa, kasztanowata do ciemnobrązowej
trzon:
5-11 cm wysoki, do 2-4 cm gruby, walcowaty, miejscami nieco spłaszczony, u góry rozszerzony, u podstawy zwężony; powierzchnia czasem pofałdowana lub z jamkowatymi zagłębieniami, u starszych owocników komorowaty lub pusty, białawy, biały, szarobiaławy, z mięsnym czasem również fioletowym odcieniem
miąższ:
1,5-3 cm gruby, białawy, łamliwy, o niewyraźnym smaku i zapachu
forma ochrony:
status na Czerwonej liście [V] narażone na wymarcie
wartość:
niejadalne lub trujące
występowanie:
od września do listopada w wilgotnych górskich i podgórskich lasach iglastych, na zmurszałych pniakach drzew iglastych, rzadko liściastych; bardzo rzadko pojawia się wiosną
Literatura