owocniki
kapelusz:
5-25 cm, jasno lub ciemnoochrowobrązowy, rzadko prawie biały; skórka
w czasie wilgotnej pogody trochę lepka, potem matowa i sucha
rurki:
za młodu białe, kremowe potem żółtawe, oliwkowozielone
trzon:
biały z domieszką barwy kapelusza z delikatnym siatkowatym rysunkiem
w górnej części
miąższ:
biały, ścisły o grzybowym zapachu
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od czerwca do listopada w lasach iglastych i liściastych, grzyb mikoryzowy
gatunki podobne:
borowiki ceglastopore
borowiki sosnowe
borowiki usiatkowane
borowiki szatańskie
goryczaki żółciowe
ciekawostka:
borowik szlachetny zawiera najwięcej białka z grzybów tego rodzaju
wartości lecznicze:
witaminy – A, B1, B2, B3, C, D, E, PP. minerały – fosfor, magnez, potas, żelazo
Literatura