
owocniki
kapelusz:
półkulisty potem wypukły z wyraźnym garbkiem, początkowo niepopękany, potem w centrum niepopękany, ku brzegom popękany na duże płaty, na krawędzi kapelusza także drobne, przylegające, zabarwione brązowo-szaro, pomiędzy nimi powierzchnia kapelusza biała potem kremowa, drobnokosmkowata; 50-90 mm średnicy; brzeg długo z resztkami białej osłony
blaszki:
wolne, białe do kremowych
trzon:
o powierzchni jasnobrązowej spękanej na drobne łuseczki lub zygzakowaty wzorek na ciemnym, ochrowym tle; 60-150 x 6-15 mm, cylindryczny, z cebulowato zgrubiałą podstawą do 25 mm średnicy; pierścień pojedynczy, duży, nieco przesuwalny, spód pierścienia, zwłaszcza na brzegach brązowawy, brzeg pierścienia z kłaczkami
miąższ:
biały, powoli różowiejący w trzonie, smak i zapach łagodne jak u czubajka kania (Macrolepiota procera)
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
częsta, od lata do jesieni, pojedynczo i w grupach w lasach i zaroślach liściastych, w parkach
Literatura




