owocniki
miseczki:
średnicy 10-50 mm, początkowo kuliste, potem półkoliste lub miskowate, z brzegiem zawiniętym do wewnątrz, na starość rozpostarty na płasko jak tarcza, u podstawy zwęża się do krótkiego trzonu, wewnętrzna strona płodna, jest gładka i intensywnie szkarłatnoczerwona lub karminowoczerwona, zewnętrzna strona, jałowa, bywa
delikatnie pilśniowa i białoróżowawa
trzon:
5-30 mm wysoki, 2-5 mm gruby, biały, pilśniowy
miąższ:
cienki, twardomięsisty, białawy, o niewyraźnym zapachu i smaku rzodkiewki
forma ochrony:
brak (do 2014 był pod ochroną ścisłą)
wartość:
jadalny, na surowo smakuje łagodną rzodkiewką
wartości lecznicze:
posiada właściwości bakteriobójcze, była stosowana do okładania ran
występowanie:
od grudnia do maja na drewnie olszy szarej, klonu, lipy, wierzby