owocniki
kapelusz:
zmiennej barwy, pomarańczowożółty do pomarańczowego, różowopomarańczowego, także znacznie bledszy; powierzchnia sucha, filcowato-zamszowa, matowa; młody nieco wypukły, płaski, potem wklęsły, prawie lejkowaty; 25-70 mm średnicy; brzeg początkowo podwinięty
blaszki:
żywo pomarańczowe, gęste, wąskie (1.5-4 mm), cienkie, zbiegające, zwykle wielokrotnie widlasto rozgałęzione
trzon:
podobnej barwy, nieco bledszy, u podstawy białawy; dość cienki, 30-50 x 3-10 mm, równogruby, nieco rozszerzony ku górze i z pogrubioną podstawą; pełny, czasem nieco ekscentryczny
miąższ:
żółtawy, bladopomarańczowy, niezmienny; w kapeluszu cienki; miękki; smak łagodny lub cierpki; zapach słaby, nieokreślony
wartość:
jadalne warunkowo, mogą wystąpić objawy zatrucia, więc trzeba uznać za trujące
wystepowanie:
w lasach iglastych i mieszanych na ziemi lub drewnie, łudząco
podobna do pieprznika jadalnego
inne nazwy:
kurka jadowita, pieprznik pomarańczowy, lejkówka pomarańczowa
Literatura