Gołąbek smaczny Russula delica Fr.

owocniki

kapelusz:
10-15 cm średnicy, rzadko więcej, masywny, mięsisty, wklęsły w środku, biały lub
białawy, z wiekiem przybierający zabarwienie kremowoochrowe, potem jasne
brązowordzawe, a także umbra lub -zwłaszcza w miejscach bardziej nasłonecznionych
albo w okresach suszy-kolor skorupki orzecha; brzeg za młodu długo podwinięty
skórka:
słabo wykształcona, sucha, zamszowata, z wiekiem gładka, nawet błyszcząca, czasem
trochę popękana; prawie jej nie można oderwać od miąższu
trzon:
dość gruby, 2-8 cm wysokości, 1,5-3 cm grubości, mocny, jędrny, biały, nieco
brązowiejący, matowy, pełny
miąższ:
gruby, ścisły, twardy, biały, nie zmieniający barwy; zapach specyficzny owoców lub
świeżych ryb, smak łagodny
blaszki:
względnie rzadkie, stosunkowo cienkie i wąskie, przyrośnięte do zbiegających, ostre
przy brzegu kapelusza, różnej długości, z licznymi blaszeczkami, rozwidlone przy trzonie, nawet anastomozujące, często łzawiące, białe lub białawe; pomiędzy nimi występują poprzeczne zmarszczki
wysyp zarodników:
biały lub z żółtawym odcieniem
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od wczesnego lata do późnej jesieni w lasach liściastych i iglastych

Literatura