

owocniki
kapelusz:
0,6-2,5 cm, początkowo półkulisto sklepiony, po dojrzeniu szeroko rozpostarty i czasem zapadnięty na szczycie; nieco higrofaniczny, w stanie wilgotnym na obwodzie z widocznymi przeświecającymi blaszkami w postaci prążków; powierzchnia gładka, w czasie wilgotnej pogody tłusto połyskująca, po wyschnięciu matowa, biała, w kolorze kości słoniowej, kremowa lub szaroochrowa
trzon:
2,5-0,2-0,4 cm, wysmukły, czasem wygięty, ku dołowi zwężający się, początkowo pełny, po dojrzeniu pusty; powierzchnia gładka, sucha, jedwabisto połyskująca, zabarwiona jak kapelusz
miąższ:
biały, po przekrojeniu nie zmieniający barwy, cienki, o smaku przypominajacym lekarstwa i intensywnym zapachu skóry juchtowej lub drewna cedrowego (zapach pozostaje po wysuszeniu)
blaszki:
białe lub kremowe, dość grube, rzadkie, różnej długości, przy trzonie zbiegające, na brzegu równe
wysyp zarodników:
biały
forma ochrony:
status na Czerwonej Liście [R] rzadki
wartość:
niejadalne
występowanie:
zazwyczaj gromadnie, na łakach, polanach, pastwiskach lub w zaroślach; IX-XI; mało znany, rzadki, jest łatwy do rozpoznania po charakterystycznym zapachu miąższu
Literatura