Ozorek dębowy Fistulina hepatica (Schaff.) Fr.

owocniki
kapelusz:
8-30 cm średnicy, językowaty do konsolowatego, w miejscu przyrośnięcia zwężony,
z wierzchu cielistoróżowy do cielistobrązowego, z szorstkawą powierzchnią, za młodu wydzielającą krwistoczerwone kropelki
spód:
białawy do kremowożółtawego, składający się z drobnych, oddzielonych od siebie rureczek
miąższ:
różowoczerwony, z widocznym rysunkiem jaśniejszych włókien (przypominających surowe mięso), o konsystencji miękko-elastycznej, soczysty; zapach i smak trochę kwaskowwate
wysyp zarodników:
bladobrązowawy
forma ochrony:
gatunek pod ochroną częściową; status na Czerwonej liście 
[R] rzadki
wartość:
jadalne
występowanie:
od sierpnia do października u dołu pni dębowych, rzadki, pasożyt powodujący brunatną zgniliznę drewna
inne nazwy:
ozorek wątrobowy, grzyb wątrobowy, ozorek pospolity, cewiak wątrobowy

Literatura