owocniki
kapelusz:
średnicy 3-12 cm, aksamitny, matowy, młody ciemno-czerwono-brunatny lub kasztanowaty, czasem z domieszką fioletu
trzon:
4-12 cm wysoki, 1-2,5 cm gruby, cylindryczny, podłużnie włóknisty, młody intensywnie żółty, potem od dołu przechodzi w kolor czerwony do brązowo-czerwonego, u młodych okazów miękki, później włóknisty i twardy
pory:
duże, złocisto-żółte, potem brązowo-żółte
miąższ:
delikatny i soczysty, po przekrojeniu błękitnieje, podczas suszenia czerwienieje, zapach owocowy
wysyp zarodników:
oliwkowobrązowy
gatunki podobne:
podgrzybek żeberkowany, podgrzybek złotopory, podgrzybek obciętozarodnikowy, podgrzybek brunatny,
podgrzybek czerwonawy
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od lata do jesieni w lasach liściastych i iglastych w rejonach górzystychLiteratura