Żagiew wielogłowa Polyporus umbellatus (Pers.): Fr.

owocniki

jednoroczne, gruby, mięsisty trzon rozgałęzia się na wiele mniejszych, na których znajdują się kapelusiki; mniejsze owocniki przypominają kalafiora; kapelusze 2-4 cm, okrągłe, cienkomięsiste, płaskołukowate, środkiem pępkowato wgłębione, na brzegu pofalowane, ochrowe, kremowe, siwe, z siwawymi lub siwobrązowymi włóknistymi łuseczkami
rurki:
białe, bardzo krótkie, głęboko zbiegające na trzon
pory:
na początku białe i okrągłe, potem siwoochrowe i graniaste
trzon:
białawy, centralnie cienki i długi, górą kapeluszem lejkowato rozszerzony i stopniowo przechodzący w kapelusz
miąższ:
biały, soczysty, mięsisty, o łagodnym orzechowym smaku i słabym zapachu kopru
forma ochrony:
gatunek pod częściową ochroną, Czerwona lista 
[V] narażone na wymarcie
wartość:
jadalne
występowanie:
od lipca do października u podstaw starych dębów i buków, grzyb wyrasta ze skleroty
inne nazwy:
żagiew okółkowa, huba okółkowa, wielogłówka okółkowa

Literatura