owocniki
kapelusz:
płasko-wypukły i kolisty, później nieco wgłębiony i nieregularny, o powierzchni gładkiej
lub szorstkiej i dziobatej, nie strefowanej, początkowo białej, miękkiej i pilśniowatej, później,
zwłaszcza w centrum, gładkiej i blado-brunatnej, o brzegu nieco mieszkowatym, białym
lub kremowym, cienkim
miąższ:
mięsisty, elastyczny, dość kruchy, ciemno pręgowany, białawy do bladobrunatnawego,
w pobliżu trzona ciemniejący; podczas wysychania wydziela przyjemny aromat zbliżony
do zapachu przyprawy maggi
kolce:
do 2 mm dł., szydłowate, przy trzonie i brzegu kapelusza krótsze i brodawkowate, w stanie
suchym białawe do szaropopielatych
trzon:
centralny, pełny, nagi lub nieco meszkowaty, cylindryczny i blady, ze zwężoną lub zgrubiałą
do 2 cm i w końcu brunatniejszą nasadką
forma ochrony:
status na Czerwonej liście [E] wymierające
wartość:
niejadalne
występowanie:
od sierpnia do listopada w grupach z kapeluszami zlewającymi się, na ziemi
w lasach piaszczystych, sosnowych
Literatura