Gołąbek płowiejący Russula decolorans (Fr.: Fr.) Fr.

owocniki
kapelusz:
8-15 cm średnicy, dość mięsisty, początkowo prawie kulisty, z wiekiem rozpostarty i przeważnie wklęsły w części środkowej, barwy pomarańczowej w różnych odcieniach, aż do ceglastego, a nawet brązowopomarańczowego lub żółtoochrowego z odcieniem rdzawym, czasem z odcieniem szarym; brzeg tępy, zaokrąglony, w okresie ładnej pogody lub z wiekiem krótko nieregularnie karbowany; skórka gładka, wilgotna, w okresie suszy raczej matowa, dająca się łatwo zerwać do połowy kapelusza
trzon:
masywny, dość jędrny, równogruby lub zwężony u szczytu, biały, lecz szybko przybierający barwę popielatą lub ołowianoszarą, pełny,
z wiekiem mięknący, watowaty, a nawet pusty

miąższ:
gruby, względnie ścisły, biały, stopniowo przybierający zabarwienie szare, stając się nawt marmurkowatoczarniawym; zapach słaby, na starość przypominający ser, smak łagodny
blaszki:
umiarkowanie gęste, zatokowate do zupełnie wolnych, szerokie, łamliwe, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, trochę anastomizujące
i rozwidlone przy trzonie, z długimi blaszeczkami, białe, z wiekiem jasnokremowe, następnie kremowe o odcieniem cytrynowym i o ostrzu ciemniejącym; zmarszczki liczne

wysyp zarodników:
jasnoochrowy
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od lata do jesieni w lasach iglastych i mieszanych, częsty

Literatura