owocniki
kapelusz:
1-5 cm najpierw półkolisty do stożkowatego, potem łukowaty, w końcu rozpostarty,
z małym garbem, matowy, delikatnie włóknisty do pilśniowego lub drobnymi łuskami, jasnooliwkowy, w wilgotnym środowisku także ciemnoszarobrązowy-najbardziej po środku; brzeg długo podwinęty, gładki, ostry
blaszki:
szerokie, wąsko przyrośnięte, początkowo żółtooliwkowe do oliwkowych, później
oliwkowobrązowe, na ostrzu jaśniejsze
trzon:
wysoki 5-9 cm grubości 3-8 cm, walcowaty, początkowo pełny, potem pusty, sprężysty, na jasnooliwkowym tle z brązowymi włóknami
miąższ:
cienki, jasny do ciemnoszarooliwkowego o smaku rzodkwi i zapachu kapusty
wystepowanie:
występuje na obszarach zabagnionych, w lasach iglastych, na torfowiskach wysokich, pod świerkami, sosnami; grzyb mikoryzowy
Literatura