

owocniki
średnicy 10-40 cm, cieliste do ochrowożółtawych, z listkowato-kędzierzawymi
elementami jednobarwnymi lub brązowawo obrzeżonymi, dość ciasno pozwijanymi,
łamliwej konsystencji
miąższ:
w trzonie białawy, wodnisto nasycony
forma ochrony:
status na Czerwonej liście [R] rzadki
wartość:
jadalne
występowanie:
od sierpnia do listopada u podstawy drzew iglastych, lub na pniach, najczęściej sosny
wałaściwości lecznicze:
Sparassis crispa zawiera antybiotyk o nazwie sparassol, specyfik ten powoduje, że owocniki szmaciaka są mało podatne na procesy gnilne, dlatego dawniej, zanim gatunek ten poddano ścisłej ochronie, wspomniane owocniki mogły być zbierane i przechowywane przez dłuższy okres; witaminy – B1, B2, D. minerały – żelazo, cynk, mangan, potas, wapń, magnez, fosfor; wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, wzmacniające układ odpornościowy, obniżają poziom cukru we krwi, obniżające ciśnienie krwi
Literatura



