owocniki
kapelusz:
średnica 0,5–3 cm, początkowo stożkowaty lub dzwonkowaty, potem płaskowypukły,zazwyczaj z tępym garbem; powierzchnia matowa, promieniście włókienkowata; jest silnie higrofaniczny; w stanie suchym jest ochrowy lub oliwkowoochrowy, w stanie wilgotnym ma barwę od czerwonobrązowej do brązowej; brzeg połączony z trzonem żóltobrązową zasnówką, jej resztki utrzymują się przez dłuższy czas
blaszki:
szeroko przyrośnięte, rzadkie, u młodych owocników fioletowe z jaśniejszymi ostrzami, u starszych rdzawobrązowe
trzon:
wysokość 2–8 cm, grubość 2–5 mm, cylindryczny, sprężysty, czasami skręcony; powierzchnia fioletowawa, oliwkowa lub rdzawobrunatna, silnie włókienkowata
miąższ:
cienki, żółtobrązowy, w górnej części trzonu u młodych okazów fioletowy, bez wyraźnego zapachu i smaku
wysyp zarodników:
rdzawy
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
występowanie:
wyłącznie w olszynach
Literatura