owocniki
kapelusz:
25-50 mm średnicy, kloszowaty, z wiekiem coraz bardziej wypłaszczony, wierzchołek szeroki, tępy; higrofaniczny, wilgotny żółtobrązowy, ochrowobrązowy, pomarańczowobrązowy; powierzchnia gdy wilgotna to lepka i śliska w dotyku; suchy beżowoochrowy; brzeg nie prążkowany, równy i ostry
blaszki:
początkowo jasne, kremowe, z wiekiem ochrowobrązowe, szerokie, szeroko przyrośnięte do nieco zbiegających po trzonie; ostrze blaszki biało orzęsione
trzon:
u góry brązowawy, ku podstawie ciemniejący do czarnobrązowego; powierzchnia pokryta białymi włókienkami, resztkami osłony; 40-60 mm długości i 3-4 mm szerokości; pierścień włókienkowato-błoniasty, stosunkowo trwały
miąższ:
kremowy, cienki w kapeluszu; zapach mączny; smak łagodny, mączny
wysyp zarodników:
rdzawobrązowy
forma ochrony:
brak
wartość:
silnie trujące
występowanie:
owocniki wyrastają od lata do jesieni, pojedynczo, częściej prawie w wiązkach lub w grupach, na rozkładającym się drewnie drzew liściastych i iglastych, także na trocinach, zżynkach i pniakach oraz na zagrzebanym drewnie
Literatura