owocniki
kapelusz:
6-10 cm początkowo półkolisty, potem łukowaty do płaskorozpostartego,
va starość płytko wgłębiony, w wilgotnym otoczeniu śliski i błyszczący, skórka żywo żółta z odcieniem oliwkowym, po środku pomarańczowożółta do pomarańczowoczerwonej, brązowe plamy, promieniście rozmieszczone brązowe włókienka, w młodych owocnikach kapelusz połączony z trzonem białawą zasnówką
blaszki:
wąskie, szeroko przyrośnięte, początkowo żółte, z wiekiem brązowe, zawsze z oliwkowym odcieniem
trzon:
5-10 cm wysoki, 13-20 mm gruby, walcowaty, pełny, u podstawy z szeroką, odstającą bulwą (do 35 mm), siarkowożółty, z podłużnymi włóknami zasnówki, które są początkowo zielonożółtawe, potem pomarańczowobrązowe
miąższ:
białożółtawy, o łagodnym smaku i zapachu pieczywa lub
suszonego kopru
forma ochrony:
status na Czerwonej liście [V] narażone na wymarcie
wystepowanie:
występuje w lasach liściastych i mieszanych pod bukami
Literatura