owocniki
kapelusz:
początkowo ochrowożółty do brązowego, z wiekiem z narastającym czerwonym odcieniem aż do pomarańczowego, ceglastoczerwonego, krwistoczerwonego; 50 – 150 mm średnicy, wypukły, z wiekiem spłaszczony; powierzchnia zamszowata, matowa, z wiekiem naga; brzeg wystający poza rurki
pory:
początkowo oliwkowożółte, z wiekiem pomarańczowożółte do brudnooliwkowych, uciśnięte błękitnieją
rurki:
początkowo złotożółte, z wiekiem oliwkowożółte, na cięciu jak i inne części owocnika błękitnieją; 15 – 30 mm długości; powierzchnia kapelusza nad rurkami żółta
trzon:
u góry oliwkowo-cytrynowożółty do złotożółtego, poniżej czerwony, czerwonawy, karminowy ku podstawie brązowoczerwony; gładki lub delikatnie kosmkowato-punktowany w dolnej części, bez siateczki; 60 – 130 x 15 – 35 mm, brzuchaty, z wiekiem równogruby ze zwężoną korzeniasto podstawą
miąższ:
żółtawobiały, w podstawie trzonu czerwony do purpurowego, na cięciu słabo błękitnieje; zapach słaby owocowy, kwaskowaty; smak łagodny, kwaskowaty
forma ochrony:
status na Czerwonej liście [E] wymierające
wartość:
niejadalne
występowanie:
rzadki, od wiosny do jesieni, pojedynczo, w grupach i kręgach, w ciepłych miejscach, na glebach zasadowych, w lasach liściastych, zwykle pod dębami lub grabami
Literatura