owocniki
kapelusz:
3-6(-7) cm średnicy, początkowo wypukły, następnie spłaszczony, niekiedy z niskim garbkiem w centralnym wgłębieniu, zabarwiony jednolicie, rdzawoczerwono do czerwonopomarańczowego, bez pręgowania, dość cienki i sztywny, brzeg długo podgięty, trochę jaśniejszy od kapelusza, w okresie ładnej pogody bardziej ochrowopomarańczowy, czasem nieznacznie karbowany, w końcu bywa falisto powyginany; powierzchnia gładka, błyszczaca, w okresie wilgotnej pogody bardzo śliska
blaszki:
gęste, mieszane, cienkie, wąskie, jasne, o barwiebardziej ochrowej niż występująca w kapeluszu, później z bladym odcieniem czerwonożółtym, przyrośnięto-zbiegające
trzon:
3-6×0,4-0,8(-1) cm, równogruby, nieco jaśniejszy od kapelusza, zwłaszcza u szczytu, gdzie może występować jasna barwa cynamonowożółtawa
miąższ:
łamliwy, żółtawy do baldopomarańczowego w odcieniu kapelusza, o smaku łagodnym i prawie orzechowym, prawie bez zapachu
mleczko:
wydzielane obficie tylko za młodu, białe, niezmienne, łagodne, ale pozostawiające gorzki posmak, a niekiedy drapanie w gardle, lecz nie pieczenie
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
wystepowanie:
w lasach mieszanych od sierpnia do listopada
Literatura