Żagwica listkowata Grifola frondosa (Dicks.) Gray

owocniki
kapelusz:

średnica pojedyńczych kapeluszy 3-10 cm, łączna średnica kapeluszy kępkowato
lub rozetowato zrośniętych 30-50 cm; wierzch szarobrązowy, trochę promieniowo
włókienkowaty lub pomarszczony do ziarnistokosmkowatego
rurki:
białawe, z drobnymi, okrągławymi ujściami, po ugnieceniu nie czerniejące jak
wachlarzowiec olbrzymi
miąższ:
biały, elastyczny
wysyp zarodników:
biały
f
orma ochrony:
status na Czerwonej liście 
[V] narażone na wymarcie, gatunek pod ochroną częściową

wartość:
jadalne młode owocniki
gatunki podobne:
wachlarzowiec olbrzymi
inne nazwy:
huba siedź, huba gałęzista, żagiew gałęzista, żagiew krzaczysta, żagiew cykoriokształtna, wielogłówka listkowata

występowanie:
od sierpnia do października na korzeniach dębów i kasztanów jadalnych, pasożyt

właściwości lecznicze:

MAITAKE DOSŁOWNIE ZNACZY TAŃCZĄCY GRZYB

      Najprawdopodobniej nazwę tę otrzymał w feudalnej Japonii, ponieważ jeśli ktoś napotkał maitake rosnącego “na dziko”, zaczynał tańczyć z radości, bo był on tak cenny jak srebro. Grzyb ten rośnie w warunkach naturalnych w Północnej Japonii, na pniach drzew, w kępach i może osiągnąć wagę ponad 100 funtów. Jest on ceniony w japońskim ziołolecznictwie jako adaptogen, co oznacza pomoc w równoważeniu zmienionego systemu immunologicznego w kierunku poprawy. Maitake posiada wspaniały smak dla koneserów grzybów, ale przede
wszystkim jest cennym produktem w medycynie żywieniowej. Nazywany jest również “środkiem leczniczym przyszłości”. Naukowcy podkreślają, że grzyb maitake ma zdolność regulowania ciśnienia krwi, poziomu glukozy, insuliny oraz lipidów wątroby i surowicy
tj. cholesterol, trójglicerydy i fosfolipidy; może też być pomocny w leczeniu nadwagi. Maitake dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów, takich jak B1, B2, C, D, wapń, magnez, potas, białka i aminokwasy. Zawiera także beta-glukan zwany D-fraction, który stymuluje system odpornościowy w ten sposób, że pobudza działanie komórek odpornościowych
makrofagów i komórek niszczących komórki zaatakowane przez raka. Są to ważne funkcje systemu immunologicznego i zasadnicze elementy w walce z rakiem. Od ponad 20 lat maitake stał się grzybem hodowlanym, uprawianym na wysterylizowanym podłożu z trocin.

Literatura