owocniki
kapelusz:
jasnopomarańczowy, kremowy, beżowy do białawego; duży, średnicy 50-150 mm; początkowo wypukły, potem spłaszczony, z wiekiem nierówny; powierzchnia sucha, gładka, młoda zamszowata, z wiekiem także łuseczkowata; brzeg z wiekiem pofałdowana lub płatowaty
trzon:
centralny lub nieco ekscentryczny; barwy kapelusza lub nieco jaśniejszy; maczugowaty, stopniowo przechodzący w kapelusz, krępy – zwykle jego długość to połowa średnicy kapelusza
hymenofor:
kolczasty, zbiegający na trzon; kolce początkowo jaśniejsze, z wiekiem barwy kapelusza, do 6 mm; kruche, łatwo się odłamują; szydlasto-szpiczaste
miąższ:
białawy, blado-pomarańczowy; kruchy; smak łagodny, u starszych egzemplarzy gorzkawy; zapach przyjemny
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
wystepowanie:
bardzo pospolity, owocniki wyrastają w dużych grupach, rzadziej pojedynczo, od lipca do października, na ziemi, głównie w lasach liściastych, rzadziej w iglastych, preferuje gleby zasadowe
gatunek podobny:
kolczak rudawy
Literatura