owocniki
kapelusz:
średnica 2–9 cm, kształt u młodych owocników półkulisty, później dzwonkowaty i łukowaty, w końcu płaski z tępym garbem; brzeg długo podwinięty; powierzchnia podczas suchej pogody matowa, podczas wilgotnej bardzo śliska i błyszcząca;kolor początkowo biały, tylko na środku kapelusza ochrowy, później jasnokremowy, żółtawy, ochrowobrązowy
blaszki:
szerokie, wolne, gęste, o gładkich ostrzach, białawe
trzon:
wysokość 5–10 cm, grubość 0,6–1 cm, walcowaty, w dolnej części nieco rozszerzony, ale bez bulwy; jest kruchy, początkowo pełny, później pusty; u młodych owocników pokryty jest śluzem; pod kapeluszem biały z resztkami śluzowatego pierścienia, poza tym ma barwę od białawej do jasnoochorowej
miąższ:
biały, tylko na środku kapelusza gruby; ma mączny smak i zapach
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
występowanie:
owocniki wytwarza na ziemi, w lasach iglastych, mieszanych i liściastych z udziałem świerka lub jodły; rośnie w trawie, wśród mchów i na ściółce leśnej; pojawia się w miesiącach sierpień – październik, rzadki
Literatura