![](http://grzyby-mykologia.pl/wp-content/uploads/2020/12/1200px-Gatunek_niejadalny.svg_-1024x1024-1.png)
owocniki
kapelusz:
3-7 cm średnicy, u młodych okazów dzwonkowaty, potem łukowaty do rozpostartego, z tępym garbkiem, na powierzchni jasno włókniście pilśniowy, miejscami pilśniowo-łuskowaty, biały do kredowobiałego, na środku jasnobrązowawy; brzeg ostry i delikatnie włókniście poszarpany
blaszki:
szerokie, wolne, białe do kremowych; ostrze gładkie do płatkowatego
trzon:
4-7 cm wysoki, 4-7 mm gruby, walcowaty, niezmienny, kruchy, pusty, łamliwy, nad strefą pierścieniowatą gładki, białawy, delikatnie biało włóknisty, pod nią na jasnobrązowym tle biały, poszarpany włókniście, zanikający
miąższ:
cienki, biały, o nieprzyjemnym smaku i korzennym zapachu, podobnie jak czubajeczka cuchnąca
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
występowanie:
na łąkach, pastwiskach, na trawiastych skrajach lasu, ciepłolubny
Literatura
![](http://grzyby-mykologia.pl/wp-content/uploads/2020/06/czubajeczka-biała1-1024x810.jpg)
![](http://grzyby-mykologia.pl/wp-content/uploads/2020/06/21-października-2017-4A-1024x634.jpg)
![](http://grzyby-mykologia.pl/wp-content/uploads/2021/02/24-wrzesnia-2015-1-COLLAGE-1024x1024.jpg)