

owocniki
kapelusz:
jasny, szary, srebrzystoszary, z oliwkowymi, brązowawymi plamami, ku brzegom także różowawy, zwłaszcza z wiekiem; duży, 100 – 250 (300) mm średnicy, początkowo półkulisty, potem wypukły do płasko-wypukłego o nieregularnej powierzchni; powierzchnia gładka lub drobno zamszowata, w czasie suchej pogody może być spękana, wilgotna nieco lepka; skórka ściśle zrośnięta z miąższem, wystająca poza brzeg kapelusza; brzeg ostry, pofalowany
pory:
początkowo żółte, szybko czerwone, jaśniejsze pomarańczowo-żółte ku brzegowi kapelusza; uciśnięte sinieją; bardzo drobne, do 2 na mm.
rurki:
żółte lecz szybko sinieją, z wiekiem oliwkowe; powierzchnia miąższu kapelusza nad rurkami żółta; przy trzonie wykrojone; 10 – 30 mm długości
trzon:
silnie bulwiasto zgrubiały, 100 – 120 x 50 – 100 mm; w górze żółty, ku podstawie karminowo-czerwony, często tylko u podstawy ma taką barwę; w górnej części z siateczką żółtawą do czerwonawej
miąższ:
białawy, w górze żółtawy, na cięciu słabo błękitnieje; początkowo zwarty, potem gąbczasty. Smak łagodny, zapach słaby, nieprzyjemny, u starych okazów przypomina padlinę
forma ochrony:
gatunek pod ochroną ścisłą, status na Czerwonej Liście [E] wymierające
wartość:
trujące
występowanie:
w Polsce bardzo rzadki, jest gatunkiem ciepłolubnym i wapiennolubnym, występuje w prześwietlonych miejscach pod bukami, dębami, grabami
Literatura