

owocniki
kapelusz:
10-30 cm średnicy, w miejscu przyrośnięcia do podłoża zwężony, z wierzchu
szarobiaławy do brązowawego, nagi i matowy
rurki:
białe z drobnymi okrągławymi ujściami
miąższ:
biały, na przekroju jednolicie zwarty, niewłóknisty, łykowaty, o przyjemnym, grzybowym zapachu i kwaskowatym smaku
wysyp zarodników:
białawy
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne, ma właściwości lecznicze – z młodych, białych owocników można zrobić
leczniczą nalewkę na spirytusie lub wódce 50%
grzyb zawiera związki antybiotyczne o cennych właściwościach bakteriobójczych
inne nazwy:
huba brzozowa, żagiew brzozowa, porek brzozowy
występowanie:
cały rok na żywych i martwych brzozach
Literatura
- grzyby.pl
- nagrzyby.pl
- grzybiarze.eu
- nahuby.sk
- grzyby Puszczy Knyszyńskiej
- galeria zdjęć
- właściwości lecznicze




