Białoporek brzozowy Piptoporus betulinus (Bull.: Fr.) P. Karst.

30 listopada 2019 Kalisz Kaszubski
30 listopada 2019 Kalisz Kaszubski
10 października 2013 Kalisz Kaszubski
4 grudnia 2017 Włocławek

owocniki
kapelusz:
10-30 cm średnicy, w miejscu przyrośnięcia do podłoża zwężony, z wierzchu
szarobiaławy do brązowawego, nagi i matowy
rurki:
białe z drobnymi okrągławymi ujściami
miąższ:
biały, na przekroju jednolicie zwarty, niewłóknisty, łykowaty, o przyjemnym, grzybowym zapachu i kwaskowatym smaku
wysyp zarodników:
białawy
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne, ma właściwości lecznicze – z młodych, białych owocników można zrobić

leczniczą nalewkę na spirytusie lub wódce 50%
grzyb zawiera związki antybiotyczne o cennych właściwościach bakteriobójczych

inne nazwy:
huba brzozowa, żagiew brzozowa, porek brzozowy
występowanie:
cały rok na żywych i martwych brzozach

Literatura