owocniki
kapelusz:
5-12 cm, za młodu czysto biały, walcowaty z białawymi odstającymi łuskami; szczyt nagi, ciemniej zabarwiony; z czasem kapelusz na brzegu barwi się na czerwonawo potem
czarniawo w końcu zawija się ku górze i ścieka jak atrament
blaszki:
białawe potem czerwonawe do czarnych bardzo ciasno ustawione
trzon:
biały z wąskim luźno osadzonym pierścieniem, trochę korzeniasty
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne, jak białe w środku, smaczne
występowanie:
w lasach-choć rzadko a głównie na nawożonych łąkach, wzdłuż dróg, podwórkach, bardzo często masowo na świeżo posianych trawnikach
właściwości lecznicze:
w czernidłaku kołpakowatym C. comatus–wykryto substancje o właściwościach
antybiotycznych, niszczące m.in. szczepy bakterii Escherichia coli i Bacillus subtilis witaminy – B1, B2, C. minerały – magnez, cynk, wapń, potas, żelazo, miedź; wykazuje działania przeciwnowotworowe, obniżające poziom cukru we krwi, redukujące bezsenność, przeciwbólowe
inne nazwy:
bedłka kołpak, kołpak, czubajka, kołpaczek, sowa
Literatura