Gołąbek przykry, gołąbek podgrzebieniasty Russula pectinatoides Peck

owocniki

kapelusz

szarobrązowawy, szaroochrowy do szarobrązowawego, w centrum ciemniejszy; 50 – 80 mm średnicy; łamliwy, płasko-wypukły, z wiekiem wklęsły; brzeg cienki, nawet błoniasty, ostry i wyraźnie karbowany-gruzełkowaty; skórka wilgotna i lepka, daje się zedrzeć w 2/3

blaszki

łamliwe, białawe, białokremowe, plamiące się rdzawo, ze zmarszczkami; przyrośnięte lub wolne

trzon

30 – 60 x 10 – 25 mm, równogruby, podstawa zwężona, łamliwy; biały, z wiekiem ochrowożółty do rdzawobrązowego, podstawa czerwonordzawa lub szarawa; młody pełny, z wiekiem komorowaty i pusty

miąższ

o smaku łagodnym, ale nieprzyjemnym, przypominającym gołąbek śmierdzący (Russula foetens); zapach niemiły, słodkawy, wpadający w ton owocowy

forma ochrony:

brak

wartość:

niejadalne

występowwanie:

w lasach liściastych pod dębami, brzozami, bukami

Literatura