owocniki
kapelusz:
szarobrązowawy, szaroochrowy do szarobrązowawego, w centrum ciemniejszy; 50 – 80 mm średnicy; łamliwy, płasko-wypukły, z wiekiem wklęsły; brzeg cienki, nawet błoniasty, ostry i wyraźnie karbowany-gruzełkowaty; skórka wilgotna i lepka, daje się zedrzeć w 2/3
blaszki:
łamliwe, białawe, białokremowe, plamiące się rdzawo, ze zmarszczkami; przyrośnięte lub wolne
trzon:
30 – 60 x 10 – 25 mm, równogruby, podstawa zwężona, łamliwy; biały, z wiekiem ochrowożółty do rdzawobrązowego, podstawa czerwonordzawa lub szarawa; młody pełny, z wiekiem komorowaty i pusty
miąższ:
o smaku łagodnym, ale nieprzyjemnym, przypominającym gołąbek śmierdzący (Russula foetens); zapach niemiły, słodkawy, wpadający w ton owocowy
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
występowwanie:
w lasach liściastych pod dębami, brzozami, bukami
Literatura