owocniki
kapelusz:
średnicy 1,5-5 cm, żółtobrązowawy do pomarańczowobrązowawego, rzadko prawie winnoczerwonawy, długo zachowujący kształt półkolisty do poduszkowatego
skórka:
podczas wilgotnej pogody mazista
rurki:
za młodu pomarańczowe, później cynamonowobrązowawe
do rdzawobrązowych
pory:
dość szerokie
trzon:
barwy kapelusza, podstawę ma chromowożółtą, często bardzo wysmukły
miąższ:
bladożółtawy, w podstawie trzonu intensywnie szafranowy lub
chromowożółty, w kapeluszu wkrótce staje się miękkawy; smak po kilku sekundach piekąco ostry
forma ochrony:
brak
występowanie:
jest dość częstym grzybkiem występującym w lasach iglastych nie jest trujący, ale jego piekący smak czyni go niejadalnym dla niektórych grzybiarzy; można je suszyć, zmielić i używać jako przyprawy
inne nazwy:
maślak pieprzowy, borowik pieprzowy
Literatura