Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus (Bull.) Bataille

owocniki

kapelusz:

 średnicy 1,5-5 cm, żółtobrązowawy do pomarańczowobrązowawego, rzadko prawie winnoczerwonawy, długo zachowujący kształt półkolisty do poduszkowatego

skórka:

podczas wilgotnej pogody mazista

rurki:

za młodu pomarańczowe, później cynamonowobrązowawe
do rdzawobrązowych

pory:

dość szerokie

trzon:

barwy kapelusza, podstawę ma chromowożółtą, często bardzo wysmukły

miąższ:

bladożółtawy, w podstawie trzonu intensywnie szafranowy lub
chromowożółty, w kapeluszu wkrótce staje się miękkawy; smak po kilku sekundach piekąco ostry

forma ochrony:

brak

występowanie:

jest dość częstym grzybkiem występującym w lasach iglastych nie jest trujący, ale jego piekący smak czyni go niejadalnym dla niektórych grzybiarzy; można je suszyć, zmielić i używać jako przyprawy

inne nazwy:
maślak pieprzowy, borowik pieprzowy

Literatura