
owocniki
kapelusz:
średnicy 4–12 cm, u młodych okazów wypukły, u starszych spłaszczony, nieregularnie powyginany; barwa kapelusza młodych owocników może być różna: od białawej (jeśli owocniki rosły ukryte np. pod ściółką), przez szarą aż do czarnej jeśli wyrosły odsłonięte; starsze owocniki są zazwyczaj szarawe lub ciemnopopielate, od środka ku brzegom pokryte ciemniejszymi włókienkami
blaszki:
2-6 mm szerokie, rzadkie, przy trzonie zbiegające, za młodu białe lub białawe, z wiekiem szarawe
trzon:
gruby, u dołu zwężony
miąższ:
biały, nie zmieniający barwy po uszkodzeniu; smak łagodny, bez zapachu
forma ochrony:
brak (zasługuje na ochronę)
wartość:
jadalne
występowanie:
pojawiają się wiosną, od lutego do maja, po stopieniu śniegów, na słonecznych i nagrzanych stokach górskich pod świerkami, jodłami, bukami; w Polsce występuję na południu
Literatura
