




owocnik
jednoroczny, rozpostarty, zajmujący powierzchnię do kilku cm², cienki albo nieco zgrubiały; początkowo kolisty, z wiekiem tworzący rozległe powłoki ściśle przylegające do substratu, starsze owocniki odstające przy brzegu, łatwe do oderwania, grubości od 2 do 10 mm i długości kilkudziesięciu centymetrów
hymenofor:
nierówny, nieregularnie guzkowaty, brodawkowaty, oszroniony, na brzegu jaśniejszy, włóknisty, kłaczkowaty, promieniście frędzelkowaty, przechodzący w sznury grzybniowe przypominające korzonki; barwy białej, kremowej, ochrowej, oliwkowej, w końcu brunatne
miąższ:
woskowaty, nieco mięsisty; zapach nieprzyjemny, stęchły
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
występowanie:
w lasach, zaroślach, parkach, na pniach i leżących drzewach iglastych, rzadko liściastych, na drewnie budowlanym, w piwnicach, na mostach, ławkach, od lata do jesieni
Literatura