owocniki:
kapelusz:
5-15 cm, wapiennobiały, wkrótce plamisty, później cały ochrowobrązowawy;
skórka lepka, brudzi się cząstkami ziemi
blaszki:
za młodu białawe z niebieskozielonawym połyskiem, po uciśnięciu czerwienieją
i czernieją
trzon:
biały, u samej góry czasem trochę niebieskozielonkawy, krótki
miąższ:
twardy, ścisły, po przekrojeniu czerwienieje i szarzeje, w końcu czernieje, o zapachu
początkowo cierpko-owocowym, później tranowym, smak łagodny, posmak ostrawy
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od lipca do października w lasach iglastych i liściastych, częsty
ciekawostka:
owocniki stare ulegają mumifikacji i często na nich wyrastają pieniążki
drobniutkie – Collybia cirrhata oraz pasożyty grzybolubka purchawkowata i lepka
Literatura