owocniki
kapelusz:
jasnoochrowy, szaroochrowy, ochrowobrązowy, niehigrofaniczny; 60 – 150 (200) mm średnicy, początkowo półkulisto-stożkowaty, z wiekiem wypukły do płaskiego i pofałdowanego; powierzchnia gładka, matowa, przylegająco promieniście, włókienkowata; brzeg długo podwinięty, ostry
blaszki:
początkowo jasnożółte, z wiekiem różowo-brązowe; szerokie; szeroko przyrośnięte, wykrojone ząbkiem lub do prawie wolnych; ostrze faliste do ząbkowanego
trzon:
biały, kremowy, szaro-brązowy z wiekiem; 50 – 120 x 10 – 15 mm, równogruby, podstawa rozszerzona, bulwkowata; u góry biało oprószony; sztywny i kruchy; wnętrze gąbczase lub puste
miąższ:
biały, w centrum kapelusza gruby; smak łagodny, mączny; zapach mączny
forma ochrony:
status na Czerwonej Liście [I] o nieokreślonym zagrożeniu
wartość:
trujące
występowanie:
nieczęsty, latem i jesienią, pojedynczo i w grupach, także zrośnięte po kilka, w lasach liściastych, zwłaszcza pod bukami i dębami; preferuje stanowiska wilgotne, na ciężkich, niekwaśnych glebach
Literatura