


owocniki
kapelusz:
1,5- 3 cm średnicy, 1-1,5 cm wysokości, stożkowato-dzwonkowaty, z garbkiem, wierzchołek dość spiczasty; barwa ciemnobrązowo-fioletowa z odcieniem purpurowym; brzeg nieco podwinięty, drobno-ząbkowany, delikatnie rowkowany (wyraźniej przy wysychaniu) do połowy wysokości kapelusza, jaśniejszy, z odcieniem oliwkowym; powierzchnia sucha, matowa
blaszki:
zatokowato wycięte, dość gęste, wąskie, nierównej długości, szare z odcieniem bezowym, o ciemnofioletowym ostrzu
trzon:
5-8×0,2-0,4 cm, rurkowaty, gładki, błyszczący, barwy kapelusza lub nieco od niego bledszy, z odcieniem fioletowym, stopniowo rozszerzajacy się u podstawy; podstawa pokryta rzadkimi, szarobrązowymi włoskami
miąższ:
dość elastyczny, chrząstkowaty, szarofioletowy, bez wyczuwalnej woni i smaku
forma ochrony:
status na Czerwonej Liście [V]narażone na wymarcie
wysyp zarodników:
zarodniki szerokoelipsoidalne, wewnatrz ziarniste, amyloidalne
wartość:
niejadalne
występowanie:
pojedynczo albo kępkami po dwa lub kilka okazów ma zmurszałych pniakach i drewnie drzew iglastych, w Polsce dość rzadki
Literatura