Gąska dachówkowata Tricholoma imbricatum (Fr.: Fr.) P. Kumm.

owocniki
kapelusz:

3-8 cm, jasno lub ciemnobrązowy z małą domieszką koloru czerwonego; skórka sucha, pękająca na drobniutkie łuseczki; środek kapelusza z charakterystycznym garbkiem
blaszki:
na starość rdzawoplamiste

trzon:
bladobrązowy, u góry jaśniejszy, powierzchnia delikatnie skorupiasta
miąższ:
biały u podstawy trzonu brązowiejący; zapach słaby-niemączny, smak łagodny
lub gorzki
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne, jeżeli mają łagodny smak, w Polsce niezbierane
występowanie:
od września do listopada w lasach sosnowych, piaszczystych, rzadko pod świerkami

Literatura

8 października 2020 Zaborski Park Krajobrazowy
14 października 2016 Jastarnia
8 października 2017 Chwaszczyno
16 października 2011 Lipusz