Gołąbek zielonawy  Russula virescens  (Schaeff.) Fr.

owocniki

kapelusz:
5-15 cm średnicy, masywny, bardzo mięsisty i względnie twardy, jędrny, za młodu prawie kulisty, z wiekiem spłaszczony i trochę wklęsły, barwy szarozielonej, grynszpanowej, na brzegu mlecznozielonkawej, brzeg początkowo ostry, później tępy i często falisty lub pękający promienisto, na starość krótko, lecz grubo karbowany
skórka:
gruba, sucha, przyrośnięta silnie, że tylko podczas wilgotnej pogody można ją miejscami trochę zedrzeć od brzegu, przeważnie z miąższem, ma wygląd mączysty i najczęściej jest popękana w małe poletka, że sprawiają wrażenie brodawek
trzon:
masywny, zwykle równogruby lub troche rozdęty, 2-9 cm wysoki, 2-4 cm gruby, gładki, u szczytu nieco mączysty, biały, u podstawy niekiedy nabiegły beżowo, pełny, z wiekiem watowaty
miąższ:
gruby, jędrny, biały, prawie zupełnie pozbawiony zapachu, choć na świeżo może pachniec owocami a na starość serem, smak łagodny
blaszki:
białe, później jasnokremowe, zwykle wolne, niektóre rozwidlone przy trzonie, pomiędzy nimi występują wyraźne zmarszczki, a czasem pojawiają się blaszeczki
wysyp zarodników:
biały
forma ochrony:
brak
wartość:
smaczny grzyb jadalny
występowanie:
pojedyńczo, po kilka w prześwietlonych lasach liściastych, rzadki, jeden z najbardziej poszukiwanych gołąbków

Literatura

grzyby.pl

nagrzyby.pl

grzybiarze.eu

nahuby.sk

grzyby Puszczy Knyszyńskiej

galeria zdjęć