

owocniki
kapelusz:
3-7 cm średnicy, w bardzo rozmaitych odcieniach brązowych, często
z domieszką odcieni oliwkowych, żółtych lub czerwonawych, w miejscach nadgryzionych lub w pęknięciach barwiący sie różowoczerwono; skórka delikatnie aksamitna, często poletkowato pękająca
rurki:
żółtawe, po dojrzeniu bardziej oliwkowe, po ugnieceniu siniejące
trzon:
całkowicie lub tylko w dolnej części mniej lub więcej intensywnie czerwonawo nabiegły, u samej góry żółty; powierzchnia drobno kosmkowata do podłużnie włókienkowatej
miąższ:
bladożółtawy, po przekrojeniu trochę siniejący, wkrótce staje się miękkawy i szybko pleśnieje; smak kwaskowaty
wysyp zarodników:
oliwkowobrązowy
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od maja do listopada w lasach liściastych i iglastych, pospolity
Literatura