owocniki
kapelusz:
2-10 cm, cytrynowożółty do barwy żółtka, po dojrzeniu w środku trochę
wklęśnięty; skórka sucha za młodu oszroniona
listewki:
zabarwione jak kapelusz, rozwidlone, u dołu z poprzecznymi połączeniami, zbiegające
trzon:
żółtawy, pełny zwężający się ku dołowi
miąższ:
twardy, zapach przyjemny, owocowy, smak przy dłuższym żuciu ostrawy
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od czerwca do listopada w lasach iglastych i mieszanych
inne nazwy:
stroczek lisica, kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, lisica, kurek, pieprznik
pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, stągiewka jadalna
witaminy – A, grupa B, C, D, E, H, PP. Minerały – wapń, magnez, sód, potas, fosfor, żelazo, mangan, fluor, miedź, cynk; wykazuje działania antybakteryjne
Literatura