Pieprznik jadalny Cantharellus cibarius (Fr.) (1821)

owocniki
kapelusz:
2-10 cm, cytrynowożółty do barwy żółtka, po dojrzeniu w środku trochę
wklęśnięty; skórka sucha za młodu oszroniona

listewki:
zabarwione jak kapelusz, rozwidlone, u dołu z poprzecznymi połączeniami, zbiegające

trzon:
żółtawy, pełny zwężający się ku dołowi
miąższ:
twardy, zapach przyjemny, owocowy, smak przy dłuższym żuciu ostrawy
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od czerwca do listopada w lasach iglastych i mieszanych
inne nazwy:
stroczek lisica, kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, lisica, kurek, pieprznik
pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, stągiewka jadalna

wartości lecznicze:

witaminy – A, grupa B, C, D, E, H, PP. Minerały – wapń, magnez, sód, potas, fosfor, żelazo, mangan, fluor, miedź, cynk; wykazuje działania antybakteryjne

Literatura

15 lipca 2016 TPK Gdańsk
5 sierpnia 2012 Kaszuby
30 lipca 2005 Kalisz Kaszubski
12 lipca 2020 rezerwat Lubygość Kaszuby