Gęśnica wiosenna Calocybe gambosa (Fr.) Donk.

owocniki
kapelusz:
3-10 cm, wapiennobiały, barwy kości słoniowej, żółtawy lub brązowawy,
o grubym miąższu
blaszki:
białe do kremowych
trzon:
biały o ścisłym miąższu
miąższ:
gruby, ścisły o zapachu zjejczałej mąki lub świeżego ogórka
wysyp zarodników:
biały
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne, pierwsze w skali roku wydajniejsze smaczne grzyby
występowanie:
od kwietnia do czerwca głównie w lasach łęgowych i poza nimi
wartości lecznicze:
W roku 1956 jeden z  lekarzy francuskich, cierpiący na cukrzycę (Porton) zauważył, że po spożyciu potrawy z 
majówki 
 (Clitocybe gambosa) dochodzi do wyraźnego obniżenia poziomu cukru w krwi. Kilka dni później spożył większą ilość grzybów i zauważył, że potrawa wywołała skutek porównywalny z działaniem  zastrzyku insuliny. Spożycie majówek powoduje także ustępowanie objawów towarzyszących cukrzycy takich jak suchość języka, bóle głowy i kończyn, bezsenność. Analiza chemiczna pozwoliła wyodrębnić substancje powodujące obniżanie poziomu cukru we krwi zawarte nie tylko w majówkach ale także w innych grzybach np. Clitocybe diatreta.
inne nazwy:
majówka wiosenna, bedłka syrojeszka, żółta, bedłka podkowiasta,
bedłka biaława, gąska wiosenna

Literatura