owocniki
kapelusz:
0,1-0,5 cm średnicy, stożkowato-wypukły, wypukły, barwy mlecznobiałej z odcieniem szarawym (młode owocniki), brzeg prążkowano-rurkowany prawie do wierzchołka, błonkowaty; powierzchnia matowa, gładka
blaszki:
przyrośnięte lub prawie wolne, dość rzadkie (14-18), wąskie, białe
trzon:
1-4×0.0-0,05 cm wydłużony, niteczkowaty, zwykle wygięty, bardzo kruchy, przezroczysty, biały, u szczytu szarawy, matowy, równej grubości, podstawa bardzo drobno orzęsiona
miąższ:
bardzo cienki i delikatny, błonkowaty, kruchy, wodnistobiały, bez woni i smaku
wysyp zarodników:
zarodniki wąskoelipsoidalne, gładkie, słabo amyloidalne
forma ochrony:
brak
wartość:
niejadalne
występowanie:
pojedynczo, ale gromadnie na opadłych liściach najczęściej bukowych
Literatura