owocniki
kapelusz:
w miarę rozwoju bladożółtawy, jakrawo-cytrynowo-żółtawy, pomarańczowo-żółtawy, żółobrązowy, brudno-ciemno-brązowy, w miejscach uciśniętych ciemniejący; 50 – 200 mm średnicy, półkulisty, z wiekiem poduszkowaty; powierzchnia aksamitna, filcowata, u dojrzałych owocników zwykle popękana na duże poletka oddzielone szerokimi jaśniejszymi rysami
pory:
początkowo jasnożółte, potem cytrynowożółte, z wiekiem oliwkowożółte, oliwkowobrązowe, uciśnięte fioletowieją i brązowieją
rurki:
cytrynowożółte, z wiekiem szarożółtawe do brudno-oliwkowo-brązowych
trzon:
początkowo blado-cytrynowo-żółtawy, z wiekiem brudnobiaławy; 50 – 200 x 10 – 25 mm, wrzecionowaty (w środkowej części najgrubszy); powierzchnia z drobnymi ciemnymi kosmkami, w górnej części wzdłużnie bruzdowana
miąższ:
białawy, bladocytrynowy, cytrynowo-żółty; na cięciu czerwieniejący, różowiejący i szybko czerniejący, czasem z przejściem przez odcień liliowy lub błękitny; reakcje makrochemiczne miąższu: z FeSO4 zielona, z formaliną żywo różowa, z KOH brązowo pomarańczowa
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
rzadki, pojedynczo lub w grupach, pod brzozami, bukami, dębami, grabami na ciepłych stanowiskach
Literatura