owocniki
kapelusz:
łososioworóżowy, mięsnoróżowy, słabo higrofaniczny, suchy bledszy; 40 – 150 mm średnicy, początkowo wypukły, z wiekiem coraz bardziej płaski; powierzchnia kapelusza o jaśniejszych żyłkach w formie sieci o grubych oczkach, cecha ta lepiej jest widoczna u młodych owocników; siateczka może być widoczna na całej powierzchni kapelusza lub jedynie na jego brzegu lub w centrum; powierzchnia kapelusza mniej lub bardziej ślisko-lepka; brzeg długo podwinięty, potem wyprostowany
blaszki:
barwy kapelusza, zwykle nieco jaśniejsze; średnio gęste; brzuchate, ostrze równe; przyrośnięte do trzonu z zaokrągleniem
trzon:
szarawy, z wiekiem z różowobrązowym lub żółtawym odcieniem, zwłaszcza w dole trzonu; 20 – 45 × 6 – 17 mm, często mniej lub bardziej ekscentryczny lub boczny, w zależności od położenia na kłodzie z której wyrasta; powierzchnia trzonu wzdłużnie włókienkowata, jedwabista
miąższ:
łososioworóżowy, żelatynowaty, elastyczny w kapeluszu, w centrum trzonu włóknisty, ochrowy, żółto-brązowy; zapach dość silny, przyjemny, owocowy; smak gorzki
forma ochrony:
gatunek pod ochroną ścisłą, status na Czerwonej liście [E] wymierające
Literatura