owocniki
kapelusz:
6-12 cm, jasnobrązowy, bladoszarobrązowy do czerwonobrązowego, mięsisty;
skórka mazista, naga
blaszki:
białawe a na starość brązowiejące
trzon:
białawy z podłużnymi włókienkami
miąższ:
białawy, ścisły, zapach i smak mączne ale na starość gorzki
forma ochrony:
status na Czerwonej Liście [V] narażone na wymarcie
wartość:
jadalne ale niezbyt smaczne
watrości lecznicze:
substancje zawarte w niej zmniejszają krzepliwość krwi i obniżają poziom reakcji immunologicznych organizmu, te właściwości mogą być wykorzystywane na przykład przy transplantacjach organów; gąska topolowa zawiera także składniki przeciwalergiczne, zwalczające katar sienny i łzawienie; Schäfer z byłej NRD opublikował dane świadczące o pozytywnym wpływie substancji zawartych w gąsce topolowej na zwiększenie
przepuszczalności naczyń krwionośnych w obrębie miednicy i uda ( autor cierpiał na ischemię i przypadkowo odkrył, że spożycie gąsek topolowych przyczyniało się do zmniejszenia bolesności i ogólnej poprawy zdrowia)
występowanie:
od października do listopada pod topolami w czarcich kręgach, głównie poza lasem
Literatura