Cortinarius elatior Fr. 1838

owocniki
kapelusz:

6-12 cm średnicy, początkowo kloszowaty, potem rozpostarty, brązowy,
oliwkowobrązowy do ciemnobrązowego, na brzegu z fioletowym odcieniem, lepki,
prawie do centrum karbowany
blaszki:
młode, bez fioletowego odcienia, bladordzawooliwkowe, później oliwkowordzawobrązowawe z jaśniejszym ostrzem o liliowym odcieniu, wyraźnie karbowanym, bardzo szerokie, wycięte
trzon:
z szarofioletowym odcieniem, w dolnej części ciemniej fioletowy, 100-150 mm wysoki, 15-25 mm gruby, częściowo zagłębiony w podłożu, w środkowej części pozszerzony, pusty
miąższ:
blady, smak łagodny, bez zapachu
wysyp zarodników:
rdzawobrązowawy
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalny
występowanie:
od sierpnia do grudnia w lasach liściastych i iglastych na kwaśnych glebach

Literatura