
owocniki
kapelusz:
6-15 cm średnicy, półkolisty, łukowaty, potem poduchowaty, mięsisty, gładki,
później pomarszczony, łuskowaty, włókniście pilśniowy, suchy, matowy, w warunkach wilgotnych nieco lepki, czerwonosiwy do ciemnobrązowego, przy brzegu z żółtymi plamkami
rurki:
przy trzonie głęboko wykrojone, białawe, później siwe do brudnokremowych
pory:
drobne, podobnie ubarwione jak rurki, z wiekiem sinooliwkowe, po ucisnięciu brązowiejące
trzon:
5-15 cm wysoki, 1-3 cm gruby, walcowaty, pod kapeluszem cieńszy i karbowany, w kierunku podstawy grubszy, biały albo kremowy, chropowaty, delikatnie ziarnisto-łuskowaty; łuseczki początkowo bladobrązowe, później czarniawe, zwłaszcza dołem
miąższ:
biały w kapeluszu, na przecięciu łososiowy, na wierzchołku trzonu siwofioletowy, przy podstawie trzonu siniejący, o przyjemnym zapachu i smaku
forma ochrony:
brak
wartość:
jadalne
występowanie:
od lata do jesieni w lasach, parkach, pod topolami
Literatura
